Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland

Over Sterk Techniekonderwijs

Onderwijs en bedrijfsleven uit de regio Noordoost-Friesland werken samen in het project Sterk Techniekonderwijs.
Het gemeenschappelijke doel is om jongeren enthousiast te maken voor techniek en om onderwijs & bedrijfsleven beter op elkaar aan te laten sluiten.

Niet alleen nieuwe werknemers in de techniek zijn nu en in de toekomst hard nodig, maar ook medewerkers in het technisch onderwijs. Met elkaar geven we een impuls aan het technisch onderwijs en aan de toekomst van techniek in de regio.

 

Meer weten?

 

KOLLUM - Eerste- en tweedeklassers van !mpulse Kollum zijn tijdens een projectweek aan de slag geweest met het nieuwe praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing. Vol overgave ontwierpen de scholieren onder meer miniatuur voer-, vaar- en vliegtuigen op zonne-energie.

T&T is een onderdeel van het stimuleringsproject Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland. STO-NOF, zoals het project kortweg wordt genoemd, moet leerlingen (weer) enthousiast maken voor opleidingen en beroepen in de technische wereld.

Naast Technologie & Toepassing waren de leerlingen bij de zogeheten Settingweek met de titel ‘Te land, ter zee en in de lucht’ bezig met wiskunde. Tijdens de Settingweken van !mpulse Kollum (OSG Piter Jelles) werken alle leerlingen uit klas 1 en 2  in groepjes samen met leerlingen uit andere klassen en leerjaren. Er staan altijd twee vakken centraal. Maar nog veel belangrijker is dat er vakoverstijgend gewerkt wordt en dat er vele andere sociale en schoolse vaardigheden aan bod komen.
De aftrap van de projectweek bestond - na een toelichting van de opdracht - onder meer uit een workshop door Willem Biesheuvel van GroenLeven, een toonaangevend en vooruitstrevend bedrijf in duurzame energie. Aan de orde kwamen onder andere de kracht van de zon en de opbouw, werking en verschillende toepassingen van zonnepanelen.

Het is altijd mooi om in het onderwijs de verbinding te zoeken met het (regionale) bedrijfsleven, vindt !mpulse Kollum. ,,We werken tenslotte aan een gezamenlijk belang, een stuk bewustwording bij leerlingen en willen hen daarnaast enthousiasmeren voor (duurzame) techniek.”

Tijdens de projectweken krijgen de leerlingen te maken met vele technische vaardigheden en vraagstukken. Het werken met stroom en het solderen van draden op de zonnecellen is hier slechts één voorbeeld van. En hoe breng je de krachten van de motor over op een as van de auto, met een band of met tandwielen? Een wat gebeurt er met de draairichting als je twee tandwielen gebruikt? Kies je voor een groter of kleiner aandrijfwiel en wat is het verschil?

Ook was het vraag welke materialen het beste kunnen worden gebruikt. Blijft iets drijven? Is het stevig en/of licht genoeg? De leerlingen stonden voor de keuze om hout, karton, piepschuim of een fles shampoo te (her)gebruiken. Er werden zelfs complete voertuigen geprint met de 3D-printer.

Naast deze vele technische vraagstukken passen de scholieren tijdens de Settingweek vele andere vaardigheden toe of leren deze - onbewust - aan. Daar waar leerlingen veelal gefocust zijn op het eindproduct is het proces minstens zo belangrijk en leerzaam, benadrukt !mpulse Kollum.

Het maken van een ontwerp, het werken met een planbord waarop taken worden bijgehouden, het evalueren van de dag en het feedback geven aan elkaar, het bijhouden van een kasboek (elk projectgroepje kreeg een budget van tien euro); het is een greep uit de vele aspecten die aan de orde kwamen. Maar ook moest er worden omgegaan met tegenslagen. ,,Want niet alles lukt in één keer”, weet de school. ,,Dit alles vormt een mooie weerspiegeling van de hedendaagse maatschappij en het toekomstige werkveld.”
De projectweek werd afgesloten met een presentatie. Zo’n 150 ouders aanschouwden de prachtige presentaties en keken mee welke boten, auto’s en vliegtuigen de eindstreep haalden en welke creaties het snelste waren. Het was weer een fantastische, maar bovenal leerzame week, aldus Piter Jelles !mpulse Kollum.

Foto’s: Sake Beerstra en eigen foto’s

 

 

 

Volg ons ook online!

 



Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!
Stuur een e-mail via het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 


 

Aanmelden nieuwsbrief

 

Samenwerkingspartners