Voor de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo (vanaf 2024-2025 worden deze leerwegen samengevoegd in de ‘nieuwe leerweg’) is er een nieuw vak: Technologie & toepassing (T&T). Door het vak komen leerlingen in aanraking met alle sectoren waar technologie een rol speelt.

Technologie is de toekomst

Technologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving en krijgt een steeds belangrijkere rol. De ontwikkelingen in de technologie gaan razendsnel. Er zijn dan ook veel werknemers nodig in de verschillende sectoren waar technologie een rol speelt. In de toekomst wordt die vraag nog groter. Om te zorgen dat er in de toekomst voldoende werknemers zijn om de technologische vacatures te vervullen, is het belangrijk dat leerlingen al op het voortgezet onderwijs met technologische toepassingen in aanraking komen. Ze ontdekken daardoor hoe leuk het is en hoeveel mogelijkheden de technologie biedt. Met die kennis en ervaring kunnen ze een goede keuze maken voor een vervolgopleiding.

Echte opdrachten

Tijdens het vak Technologie & Toepassing gaan leerlingen aan de slag met opdrachten van lokale bedrijven en maatschappelijke instellingen. De opdrachten komen uit de volgende zeven (bèta)werelden:

  • Mens & Gezondheid
  • Energie, Water & Veiligheid
  • Voeding & Natuur
  • Wonen, Werken & Verkeer
  • Ontwerp, Productie & Wereldhandel
  • Digitaal, Media & Entertainment
  • Hi-tech & Science

De leerlingen werken aan een technologische oplossing voor het probleem van een echte opdrachtgever en doen dat volgens drie stappen: actie ondernemen, onderzoek doen & ontwerpen. Het resultaat van de opdracht kan een voorbeeld, prototype, model of advies zijn.

Competentie-ontwikkeling

Tijdens het vak Technologie & Toepassing werken leerlingen aan belangrijke competenties, zoals: samenwerken, plannen en organiseren, onderzoeken en presenteren. Ook ontdekken ze waar hun talenten en interesses liggen en krijgen ze een beter beeld van beroepen en vervolgopleidingen.

Op zoek naar een creatieve oplossing voor een probleem?

Voor het vak T&T zijn echte opdrachten van lokale bedrijven en instellingen essentieel. Een echte opdrachtgever geeft een extra dimensie aan het leerproces. Bovendien is het leerrendement het grootst bij situaties uit de praktijk. Ook voor het bedrijf of de instelling is het waardevol om een opdracht bij T&T uit te zetten, want leerlingen komen met goed doordachte en zeer creatieve oplossingen!
Is jouw bedrijf of instelling toe aan een creatieve oplossing voor een probleem? En wil je bijdragen aan een rijke leerervaring voor de leerlingen? Zet dan een opdracht uit bij Technologie & Toepassing!

Meer weten?

Wil je meer informatie over het project Technologie & Toepassing? Of heb je een opdracht wat vraagt om een creatieve oplossing?
Maak uitgebreid kennis met Jorrit Dijk, projectleider van dit deelproject.
Vrijblijvend contact opnemen mag ook! | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!

Contact

Volg ons ook online!