DOKKUM - Kriskras fietsten ze door de stad, leerlingen van Dalton Dokkum en het Dockinga College. Met het oog op de toekomst gingen de scholieren woensdag 8 november ‘on tour’ langs tal van ondernemingen in Dokkum.

,,Interessant én verrassend”, luidde een van de reacties bij de blik achter de schermen van een bedrijf. De opmerking over de LOB-dag - LOB staat voor loopbaanoriëntatie en -begeleiding - kreeg bijval van klasgenoten. ,,Dit is zeker leuk. Je krijgt een goede indruk wat er zich afspeelt en wat er allemaal bij komt kijken.”

Uitdaging in ‘de echte wereld’

BUITENPOST/DOKKUM - Tientallen middelbare scholieren uit Noordoost-Friesland hebben woensdag 11 oktober een bezoek gebracht aan diverse bedrijven in de regio. De visites vormden de aftrap van een challenge voor het toekomstige praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T).

De vmbo-t/mavo-leerlingen van Aeres Buitenpost, Piter Jelles !mpulse Kollum en het Lauwers College Buitenpost waren te gast bij een viertal ondernemingen en organisaties. OPNIEUW! in Buitenpost, de gemeente Noardeast-Fryslân, LauwersReclame en Bouwgroep Dijkstra Draisma - alle drie gevestigd in Dokkum - ontvingen de tweede- en derdeklassers met open armen.

Praktische doener die meters wil maken in de fascinerende wereld van techniek

De ervaringen bij de projectweken op ‘zijn’ school tonen aan dat leerlingen graag praktisch bezig zijn. ,,Dan zie je echt dat ze het heel mooi vinden om moderne technologieën te gebruiken”, aldus Jorrit Dijk over het toekomstige praktijkgerichte vak Technologie & Toepassing (T&T). ,,Levensecht en tastbaar aan de gang zijn is zeer betekenisvol voor onze doelgroep.”

Sinds medio 2021 is Jorrit Dijk nauw betrokken bij de T&T-activiteiten op !mpulse Kollum. De gymnastiekdocent, die uit een ‘technisch nest’ komt, is bij de start van dit schooljaar coördinator van de ontwikkellijn Technologie & Toepassing binnen het project Sterk Techniekonderwijs Noordoost-Friesland geworden. Dijk nam het stokje over van Sipke Saakstra die met pensioen is gegaan.

‘Er gebeuren hele mooie dingen in de regio’

KOLLUM - Het stimuleringsproject Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF) krijgt steeds meer voet aan de grond in de regio. Dat bleek woensdag 13 september in de Campus Kollum bij de start van een nieuw (school)jaar van de campagne.

In het multifunctionele gebouw was een bont gezelschap van een vijftigtal betrokkenen present om naar diverse resultaten van STO-NOF te luisteren én om met elkaar het gesprek aan te gaan over de nieuwe plannen en ambities. Ondernemers, vertegenwoordigers van brancheorganisaties, schoolleiders, (techniek)docenten, instructeurs en leerlingen waren van de partij om ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen.

BUITENPOST/KOLLUM - Ze kwamen op plekken die ze normaal niet te zien krijgen. Aan de rondleidingen die de scholieren van het Lauwers College bij de zes bedrijven in Buitenpost en Kollum kregen, waren ook doe-activiteiten gekoppeld. ,,Dit is allemaal mooi bedacht en goed geregeld.” 

Zo’n veertig leerlingen van twee mavo-2-klassen van het Lauwers College Buitenpost waren donderdag te gast bij De Haan Bouwbedrijf, Minco Bouwmaterialen, zwembad De Kûpe (alle Buitenpost), Starko Carrosserie- en Constructiebedrijf, Houthandel Barkmeijer en Fotocadeau.nl in Kollum. Per klas werden drie adressen bezocht, waar gedurende een klein uur van alles te zien en te beleven was.

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan Sterk Techniekonderwijs? Wij komen graag in contact!

Contact

Volg ons ook online!